Skip to main content
Geen categorie

Vrijheidsbeperking óf empowerment

Zelfs de best verzorgde honden kunnen een relatief beperkte levensstijl leiden. Over het algemeen wordt hen verteld wanneer ze moeten eten, waar ze moeten lopen, wanneer ze naar buiten mogen en met wie ze kunnen omgaan.
We beperken of verbieden hun graaf mogelijkheden, het geblaf en wanneer ze net even te wild doen binnen of buitenshuis. We schamen ons wanneer zij weer eens door de modder heen rollen of het water in springen. Veel honden krijgen niet de kans om zich als honden te gedragen.

Natuurlijk beperken we sommige dingen uit veiligheid voor onze honden. Kort houden in bepaalde gebieden of langs de weg, afstand houden van andere mensen of honden wanneer een ontmoeting misschien even té spannend kan zijn: belangrijk!

Wij mensen willen graag de controle houden over ons leven en de situaties en ‘dingen’ om ons heen. Maar hiermee kunnen we de vrijheid en controle van onze honden zo beperken dat een hond nog maar weinig keuze in zijn leven heeft. 

En waar wordt een hond blij, relaxed en zelfstandig van? Een veilige omgeving mét keuze en vrijheid! 

Te weinig controle over je eigen leven kan ervoor zorgen dat een dier zich hulpeloos gaat voelen. Hulpeloos zijn is stressvol, terwijl controle je zelfvertrouwen versterkt. Een dier dat meer keuze en controle over zijn eigen leven heeft, kan zelfs beter tegen stressvolle situaties! 

Maar hoe kunnen we een hond meer controle geven in het dagelijkse leven? Met een hond die nog niet zoveel gewend is, is het belangrijk om alles in kleine stapjes te doen omdat het erg overweldigend kan zijn om ineens ‘losgelaten’ te worden.  

Tijdens een wandeling, laat je hond je leiden! Veel mensen maken de fout door te denken dat een lange wandeling de beste vorm van beweging is voor hun hond. Echter is een korte wandeling met veel snuffelmomentjes véél intensiever! Vooral wanneer zij hun eigen neus mogen volgen tijdens de wandeling en zo zelf de route mogen bepalen.

In huis is het van belang dat een hond op meerdere plekken kan gaan slapen, een bench is dus niet ideaal. Ieder stukje vloer kan zijn eigen temperatuur hebben, of onder het raam is nét dat stukje zonlicht waar ze in willen liggen. Tijdens één dut of een nachtje slapen kunnen zij wel op 20 verschillende plekjes willen liggen. Geef hen de optie. 

Afwisselend speelgoed, verschillende voerbakken, voer strooien in de tuin of in puzzels zijn ook ideaal voor extra verrijking. Oprollen in een handdoek is ook een leuke optie!