Skip to main content

Wist je dat niet alleen de ervaringen ná de geboorte van je hond te maken hebben met hoe de persoonlijkheid van je hond zich ontwikkeld?  

Als je als mens veel stress hebt tijdens de zwangerschap kan dit negatieve effecten hebben op de ontwikkeling en het gedrag van je kind. Extreme stress kan zelfs zorgen voor minder receptoren in de hersenen van je kind. Dit betekent dat de hersenen geen grote hoeveelheden cortisol (stresshormoon) kunnen waarnemen, totdat het te laat is. 

Dit geldt ook voor honden. Dan kun je dus pups krijgen die al met 1-0 achterstaan. Een emmer die vrijwel permanent half vol is en kleine prikkels al te veel kunnen zijn. 

Het is niet alleen de persoonlijkheid die ‘aangetast’ kan worden. Dier- en mens onderzoeken tonen ook aan dat baby’s van gestreste zwangerschappen een slechtere immuunfunctie hebben en een grotere kans hebben op kinderziektes. Chronische stress tijdens de zwangerschap zorgt bijvoorbeeld voor meer kans op de ontwikkeling van allergieën en chronische maag/darmklachten.

Je leest vaak wanneer je naar een pup op zoek gaat dat je de ouder(s) van de pups moet kunnen ontmoeten. Dit is een van de vele redenen waarom dat zo belangrijk is. Natuurlijk kun je een onrustige zwangerschap niet uitsluiten, maar toch is het goed om hiernaar te vragen. Broodfok/puppyfarms hebben een gegarandeerde aanslag op de moederhond en dus de zwangerschap en het nest. De omstandigheden waar deze honden in zitten zijn armzalig. Het gaat hier alleen maar om geld, niet de gemoedstand en gezondheid van de dieren. Het is niet alleen dat wanneer je hier een pup zou kopen de “broodfokker” ondersteund, maar dit is ook de reden dat je hoort dat broodfokpups vaak ziek zijn en slecht ‘gesocialiseerd’ zijn. Zij worden geboren met een enorme achterstand die zij nooit compleet zullen inhalen. Wanneer je toch beduveld wordt óf een hond gered hebt uit een bepaalde situatie waardoor zij een achterstand hebben is het van belang een goede ondersteuning te geven. Je kunt een hond al enorm ondersteunen door er voor hem te zijn, geduld te hebben én om hulp te vragen wanneer je dit nodig hebt.