Skip to main content

Heb je er al over nagedacht wat je allemaal moet regelen als je hond mee op vakantie gaat?

Heb je er al over nagedacht wat je allemaal moet regelen als je hond mee op vakantie gaat?

Of je nu met de boot, vliegtuig of auto gaat, voorbereiding is belangrijk! Je hond moet bijvoorbeeld voldoende ingeënt zijn. Als je binnen Nederland op vakantie gaat, zal dat geen probleem zijn. Hier zijn geen extra inentingen voor nodig. Voor het buitenland echter, zal je hond een extra inenting nodig hebben. Namelijk voor Rabiës. En reis je buiten de EU, dan kan het zijn dat je hond een titerbepaling nodig heeft om aan te kunnen tonen dat alle entingen dan ook zijn aangeslagen. 

Ook niet onbelangrijk is dat je hond gechipt is. Stel je voor je bent op vakantie en je hond schrikt ergens van en rent weg, een gechipte hond kunnen ze makkelijker herleiden naar de eigenaar. Daarentegen, is chippen ook overal verplicht. Zorg ook voor noodgevallen, dat je vast een telefoonnummer en/of adres hebt van een dierenarts op locatie. Zo kost het je minder tijd in het geval van een noodgeval om zo snel mogelijk naar de dierenarts te kunnen gaan.

Ik ga op reis en neem mee

De koffer van je hond natuurlijk! Zorg dat je alles bij je hebt: 

> EHBO-kit voor noodgevallen met tekentang en eventuele medicijnen

> Waterbak en bak voor voer

> Vers water en het voer

> Goed zittend tuig met je telefoonnummer/adres en 3+ meter riem

> Snacks!

> EU Hondenpaspoort met chipnummer, inentingsbewijzen en eventueel gezondheidsverklaringen

> Poepzakjes

> Lievelingsspeeltje

Veel mensen werken met een checklist voor hun bagage, het is slim om dit ook voor je hond(en) te doen! Zo weet je zeker dat je niets vergeet.

Autorit

Wanneer je op vakantie gaat met de auto, is het fijn voor je hond dat je kunt zorgen dat de auto op temperatuur blijft. Of het nu ontzettend koud of warm is buiten, zorg dat je auto’s verwarming of airco goed werkt. Fijner voor jou, en fijner voor je hond! 

Een lange autorit kan veel vergen van je hond, en op een gegeven moment moet je even stoppen omdat je hond misschien honger of dorst heeft. Zorg dat je hond ten alle tijden aan de riem is buiten de auto, ook wanneer je hond zich alleen even moet ontlasten of de benen moet strekken. Kijk of je een rustig plekje kan vinden niet direct langs de snelweg, daar kan een hond onrustig van worden. 

En weet je nog een tijdje terug, over het geweldige gehoor van de hond? Zet je muziek niet te hard, ook al is het fijn om even mee te jammen met je favoriete rockband. Dit kan pijnlijk zijn voor het gehoor van je hond.

Bootreis

Allerbelangrijkste: Veiligheid! Ook al zijn er bootreizen waar je hond vrijwel niet buiten de kennel, auto of het verblijf komt, aangezien boten steeds groter worden mogen honden steeds vaker op het dek. Let hierbij zeker op je hond en neem bijvoorbeeld een zwemvest mee voor je hond. Houdt je hond dan ook ten alle tijden aan de lijn. En let ook hier weer op de temperaturen.

Vliegreis

Een van de voordelen van vliegen met je hond is de reistijd. Als je op vakantie gaat en je moet ver reizen, dan kan vliegen zeker fijn zijn. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen hebben aanbod om met honden te vliegen. Kleine honden mogen nog onder je stoel, bij je blijven. Hiervoor moeten ze in een tasje of kennel passen van maximaal 46 x 28 x 24 cm. Je hond mag niet rondlopen in het vliegtuig, maar moet gedurende de vlucht steeds in de reistas blijven. Grotere honden moeten helaas in het ruim of als cargo. Deze moeten International Air Transport Association (IATA) goedgekeurd zijn. Er zijn veel verschillende adviezen over hoe lang voor vertrek je hond nog mag eten en drinken. Dat varieert tussen de 4 tot 12 uur voor vertrek. Als een hond zijn behoefte moet doen onderweg, dan kan in de tussentijd de bench niet schoongemaakt worden.

Vakantie

Eenmaal aangekomen op je bestemming, wat zijn je verwachtingen van je hond? Je hond is (waarschijnlijk) in een vreemde omgeving na een lange of korte reis. Hij zal natuurlijk moeten wennen. Hierdoor kan het gedrag misschien wat anders zijn dan je gewend bent. Wees vooral geduldig en geef je hond de ruimte en rust. 

Pas je wandelingen aan aan de temperaturen, ondergronden en de behoeftes aan van je hond. Het kan ook voorkomen dat je hond er moeite mee zal hebben om de eerste paar nachten alleen te slapen, kijk dus of je bij de hond kan blijven of dat de hond bij je kan komen in de nacht of in ieder geval kan zien/horen. 

Probeer vooral ook samen te genieten, ga wat doen met je hond! Je hond hoeft natuurlijk niet altijd overal mee naar toe, maar lekker zwemmen of lekker naar de bossen is nooit een slecht idee.