Skip to main content
ArtikelenGedragGeen categoriePreventieVeiligheid

Heb je er al over nagedacht wat je allemaal moet regelen als je hond niet mee op vakantie gaat? 

Wat als je op vakantie gaat, en je hond blijft (thuis) in Nederland? Er zijn een aantal opties. Je kunt iemand op je hond(en) laten passen in huis, je hond kan naar een kennel/pension, opvang of bij iemand anders in huis. Hoe weet je wat je moet kiezen en waar moet je op letten?

Heb je er al over nagedacht wat je allemaal moet regelen als je hond niet mee op vakantie gaat?

Zelf zat ik laatst met deze vraag. Ik was nooit eerder op vakantie gegaan zonder mijn hond. Ik heb een ruime tijd van te voren rond gaan kijken naar dé ideale plaats voor mijn hond. Echter zaten de meest ideale plaatsen ruim 6 maanden van te voren vol. Dus moest ik gaan kijken naar een locatie waar mijn hond zichzelf kon zijn op zijn gemak zelf zijn vakantie kan ‘vieren’. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een plek waar ik minder blij mee was, maar waar wel in diezelfde week een vriendin van hem aanwezig was. Zo konden zij elkaar ondersteuning geven. Dit is dan wel weer ons geluk geweest, echter snap ik dat dit niet altijd het geval zal zijn. 

Koffer van je hond

In ieder geval, voor dat je hond überhaupt op vakantie gaat, laten we zijn koffer inpakken!

Zelf neem je natuurlijk alles mee wat je zelf nodig hebt, dit is voor je hond niet heel anders. Wanneer hij naar een vakantieadres gaat, zul je sowieso het volgende in moeten pakken:

> EHBO-kit voor noodgevallen met tekentang en eventuele medicijnen

> Water- en voerbak

> Vers water en het voer

> Snacks!

> EU Hondenpaspoort met chipnummer, inentingsbewijzen en eventueel gezondheidsverklaringen

> Lievelingsspeeltje

> Telefoonnummer van je dierenarts in geval van nood 

> Telefoonnummer van een kennis/familielid in geval van nood 

De volgende dingen hoeven niet mee bij een kennel/pension:

> Poepzakjes

> Goed zittend tuig met je telefoonnummer/adres en 3+ meter riem

Vakantieadres

Bij veel vakantieadresjes zoals een kennel of pension zal je hond voldoende ingeënt moeten zijn, vaak moet je dit kunnen aantonen door middel van een titerbepaling. Ook zal je hond voor kennelhoest ingeënt moeten zijn. 

Wanneer je aan het zoeken bent naar een vakantieadres voor je hond is het goed om naar de behoeftes van je hond te kijken. Als je hond andere honden te spannend vind is het misschien beter om te kijken of je opvang in huis kunt vinden of bij iemand thuis die zelf geen huisdieren heeft. Als je familie of vrienden niet geschikt zijn of niet kunnen, zijn er veel websites waar je nog terecht kunt. Wel is het belangrijk om voordat je hond hier op vakantie gaat of dat zij in huis komen, om van te voren een paar keer af te spreken. Zo zie je of het klikt en of je er vertrouwen in hebt. 

Als je je hond extra ondersteuning wilt geven doordat het misschien echt spannend kan zijn, kun je PUUR Tranquil, PUUR Nervo of Phytonics Strezz kunnen geven. Hier kun je al zeker een week van te voren mee beginnen.
https://www.b-dog.nl/product-categorie/supplementen/gedrag/

Wanneer je hond andere honden wel prima vind, is het makkelijker een adres te vinden. Doordat er veel meer locaties zijn waar andere honden zich bevinden dan een adres waar maar een hond aanwezig kan/mag zijn. Als je echt naar een kennel/pension zoekt is het verstandig om voor een rondleiding te vragen op locatie. Wanneer dit wordt geweigerd, zouden de alarmbellen al moeten klinken. Er zijn veel pensions uit de grond opgesprongen de laatste jaren. Helaas ook veel met personeel zonder de juiste ervaring, teveel honden aannemen of logeerplekken die niet erg comfortabel zijn. 

Een goed pension denkt met je mee om je hond de juiste ervaring te bieden. Of dat nu is om eerst een nacht te komen logeren of om een paar uurtjes te komen spelen. Ik raad dan ook altijd aan om alle vragen die je hebt over waar je hond terecht komt dan ook echt te stellen.

Ook wanneer je hond bij iemand anders in huis komt waar wel of geen andere huisdieren aanwezig zijn, wees niet bang om vragen te stellen. Kijk of je samen een paar keer met je hond kan wandelen, zo kunnen zij goed wennen aan elkaar en bouw je vertrouwen op. 

Leeftijd

Ook is de leeftijd van je hond belangrijk voor de juiste beslissing. Ik hoor wel eens verhalen van mensen die net een pup in huis hebben en binnen enkele weken al op vakantie gaan. Wanneer je pup nog zo jong is, is het vanzelfsprekend dat hij nog maar net aan jou en het huis aan het wennen is. Dan is het dus beter voor je hond om ervoor te kiezen om je vakantie te verzetten tot je hond wat ouder is of je hond mee te nemen indien je toch dichterbij vakantie kunt vieren. 

Als je hond wat ouder is, kun je bij het vakantieadres aangeven de wandelingen of de speeltijden aan te passen aan de (lichamelijke) behoeftes van je hond. Als hij niet heel goed te been is of snel moe is, is het verstandig dat hij meer rust krijgt.

Dierenarts

Ook wanneer je hond thuis blijft, naar een kennel gaat of bij iemand anders in huis komt zal je niet moeten vergeten de gegevens van je dierenarts en/of de dichtstbijzijnde dierenarts op te schrijven voor degene die op dat moment op je hond zorgt. Je eigen dierenarts omdat zij de medische gegevens hebben van je hond, en voor het geval dat het geen spoed is kunnen zij hier terecht. Een dierenarts in de buurt van het vakantieadres in geval van nood, zodat ze hier zo snel mogelijk heen kunnen.