Skip to main content
AngstGedragVuurwerk

Vuurwerk, niet verdoven, wel ondersteunen!

Het zit er helaas weer aan te komen: de vuurwerkperiode. Mensen met honden houden vaak hun hart vast voor de eerste knallen, juist die onverwachte (en dus illegale). We zouden veel minder vuurwerkangst zien, als iedereen zich hield aan de tijden waarop het mag: alleen rond de jaarwisseling. (Als je het mij persoonlijk vraagt, mag het helemaal afgeschaft worden. De natuur, wilde dieren, het milieu en zelfs mensen met bijvoorbeeld PTSS hebben hier enorm last van).

Angst kun je niet belonen

Ik verwacht dat als je deze blog leest, je je ervan bewust bent dat je angst niet kan belonen. Angst is immers een emotie, en die zit zo diep in het brein dat er geen actief denkproces aan te pas komt. Je kan een heerlijk bord verse frietjes voor mijn neus zetten, maar als er een spin op mijn bord zit, ga ik echt niet eten. Ik word echt niet banger door de aanwezigheid van de frietjes. Hoogstens voel ik me blij dat als de spin is weggelopen, ik een lekker bordje van mijn lievelingseten kan oppeuzelen. Dat verzacht het enigszins. Met voer of andere leuke dingen werken, is dus geen enkel probleem bij angst.

Waar ik vooral behoefte aan heb op zo’n moment, is steun. Mijn partner of een vriend(in) die iets dapperder is en me helpt de spin weg te halen of me moed in te spreken. Wellicht kan ik het na een aantal keer dan wel zelf! Zeker als diezelfde persoon ernaast zit.
Kijk dus altijd goed wat je hond nodig heeft om zich weer veilig te voelen. Wil hij bijvoorbeeld even stilstaan en verwerken wat hij hoorde? Helemaal goed. Wil hij zo snel mogelijk naar huis? Ook goed. Dit is ook niet het moment om te werken aan ‘niet trekken aan de lijn’.

Soms willen honden gewoon even wegkruipen om zich veiliger te voelen.

Pilletje erin?

Vuurwerkangst kent vele aspecten. Vroeger richtten we ons voornamelijk op het geluid. Natuurlijk is dat een belangrijk onderdeel ervan. Maar doordat de zintuigen van honden anders zijn dan die van ons, spelen zaken als luchtdruk, geur en licht(flitsen) ook een grote rol. Wanneer we de hond wel langzaam laten wennen aan harde geluiden, is in ieder geval een aspect al minder heftig voor de hond. Dus dat is geen verkeerde keuze.
Verder is werken aan zelfverzekerdheid enorm belangrijk. Wie klant bij mij is, weet dat we alle opties om zelfvertrouwen op te bouwen aangrijpen. Dit is echter een langdurig proces, met wel heel mooie lange termijnresultaten vaak.

Nog iets van vroeger: bij de dierenarts kreeg je vaak een pilletje waardoor je hond (heerlijk?) door de nieuwjaarsnacht heen sliep. Nu weten we dat we daarmee de zintuigen niet uitschakelen, maar vooral de fysieke reactie dempen of zelfs uitschakelen. Daarmee krijg je dus de situatie dat de hond alles meekrijgt, maar niet kan reageren. Vreselijk. Gelukkig word dit amper nog voorgeschreven.

Wat anders?

Hoe kun je nou naast de gedragsmatige dingen – je hond steunen, langzaam laten wennen, zelfvertrouwen opbouwen en héél geduldig zijn om die etters die het vuurwerk afsteken niet achterna te gaan – werken aan de weerbaarheid van je hond in deze periode?
Vanuit een natuurlijke visie werken we graag met kruiden en -extracten. Planten hebben een geneeskrachtige werking, zowel op het fysieke als het emotionele vlak. Met verschillende producten kun je dus de weerbaarheid verhogen, zonder je hond te versuffen.

Het is wel van belang dat je daarmee op tijd begint! Kruiden hebben een tijd nodig om optimaal te werken. Nu is dus het moment om te gaan kiezen wat je doet.
Ook is de combinatie van producten ultiem op elkaar afgestemd. Ze hebben ieder een net andere functie.
Puur Tranquil begin je uiterlijk 1 december, liefst iets eerder. De ultieme werking is namelijk 3 weken na start. De dosering kan nogal eens even puzzelen zijn. Hierbij kan B-Dog je helpen!
Puur Nervo begin je net voordat de knallen beginnen. Afhankelijk van waar je woont, zal dit uiterlijk rond 15 december zijn.
Phytonics Strezz is voor de acute situaties waarbij net iets meer ondersteuning nodig is. Ook ná een knal voor herstel! Dit product kan ook gebruikt worden bij andere spannende situaties, bij dierenartsbezoek, reis, etc.
(Deze producten zijn niet alléén bedoeld voor bij vuurwerkangst. We gebruiken ze regelmatig bij angstige honden in het algemeen).

Bij B-Dog zijn we geen voorstander van producten verkopen en je vervolgens het zelf laten uitdokteren. Je kan dus rekenen op ondersteuning bij het vinden van de juiste dosering. Dit gebeurt via whatsapp en is inbegrepen bij de prijs.

Leave a Reply