Skip to main content
GedragOngewenst gedragWerkwijze B-Dog

Verwachtingen, stappenplan, tijdslijn

Als gedragsbegeleider krijg ik veelal de vraag: ‘Wat kan ik verwachten? Hoe lang gaat het allemaal duren? Wat gaan we doen om het doel te bereiken?’
Het vervelende antwoord is dat we dat niet precies kunnen voorspellen. Welke factoren spelen er allemaal mee?

  • Eerdere ervaringen van de hond
    • Als honden zeer intense ervaringen hebben in bepaalde situaties, of heel lang zijn blootgesteld aan situaties die ze niet (goed) aankunnen, dan maakt dat uit voor de snelheid waarmee ze weer vertrouwen krijgen in zulke situaties.
  • Persoonlijkheid van de hond
    • Ik weet het, persoonlijkheid ‘hoor je niet te zeggen’ over een hond. Toch doe ik het. Want honden zijn enorm complexe individuen, met diepe emoties en gedragingen. Als professional kun je een hond inschatten bij de intake, maar gaandeweg zal steeds meer duidelijk worden over de persoonlijkheid. Ook dit heeft uiteraard invloed op het proces.
  • Persoonlijkheid van de mensen
    • Of iemand heel sceptisch of heel open in het proces staat, maakt een groot verschil. Eerdere ervaringen van de mens doen er ook toe, net als bij de hond. Het type persoonlijkheid (bijvoorbeeld iemand die altijd alles wil weten over het ‘waarom’), kunnen het proces beïnvloeden.
  • Inzet
    • Een van de belangrijkste dingen. Voel je je goed bij de voorgestelde begeleiding? Ga het dan ook vol overgave doen. Dat betekent bij B-Dog niet dat je heel hard moet ‘trainen’. Maar wel je hond uitlaten op de juiste plaatsen op de aangegeven manier. Oefenmomenten creëren zonder dat het training wordt.
  • Empathie
    • Empathie is cruciaal in het hele proces. Hebben we geen begrip voor de emoties van de hond als hij ‘ongewenst gedrag’ laat zien, dan zijn we reddeloos verloren om voortgang te boeken. Dit wil niet zeggen dat je nooit gefrustreerd, verdrietig of zelfs boos mag zijn. Dit zijn allemaal heel menselijke emoties in het proces. Het is alleen niet de schuld van de hond. Meestal van niemand, maar soms ook echt gewoon van onszelf. Haal dan een paar keer diep adem, zeg sorry tegen je hond voor het gemopper, en probeer er volgende keer beter voor je hond te zijn.

Al deze factoren zorgen ervoor dat het onmogelijk is een precies stappenplan of tijdslijn uit te stippelen. Daarom maken we evaluatiepunten na een aantal consulten of lessen. Hiermee bekijken we waar we moeten aanpassen, bijschaven, versnellen of vertragen.
Wanneer te star aan een planning wordt vastgehouden, gaan we voorbij aan de nuances van de individuele hond en begeleiders. En dat kan vanuit de insteek van innerlijke balans nooit de bedoeling zijn!

Leave a Reply