Skip to main content
CoronatijdGedrag

Veel thuis, lekker veel doen met de hond?

Nu het grootste gedeelte van Nederland vanaf thuis werkt, is een veel gehoorde opmerking: “Heerlijk voor de hond, we wandelen lekker veel!”.

Voordat je denkt dat dit een heel negatieve blog wordt over dat je niks meer mag met je hond: dat is het niet. Het is wel van belang dat je begrijpt wat de invloed is van de veranderde omstandigheden voor je hond.

Nu we nog naar buiten mogen voor de noodzakelijke dingen en een ommetje, is het heel verleidelijk om steeds naar buiten te gaan mét de hond. Hij moet immers toch uit, de lente is begonnen, het zonnetje schijnt. Natuurlijk mag je iets meer dan normaal met je hond doen, maar bedenk dat voor honden deze verandering ook groot is:
– Er is ineens veel meer activiteit in huis (zeker in een gezin met kinderen!!)
– Ook op straat en in het bos is het heel anders nu
– Mensen zijn gespannen en maken zich soms erge zorgen (onderschat dit niet!!)
Deze veranderingen vragen sowieso al wat gewenning van je hond. Ga je dan ook nog eens veel meer wandelen, dan kan het zijn (zeker voor de meer gevoelige honden) dat het snel te veel wordt. Dit geldt voor mensen uiteraard ook! Het is wennen en aanpassen, vooral in een gezin met kinderen. En gewenning aan nieuwe situaties is vermoeiend.

Voor de hond die eigenlijk niet graag alleen thuis was, is het natuurlijk fantastisch! Grijp dan deze onplezierige omstandigheden aan om juist nú het alleen zijn weer aan te leren. Weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Bel me dan!

De leuke kant van het vele thuis zijn en de rust op straat

Voor honden is het heerlijk om met voldoende afstand en niet te veel prikkels te wandelen. Dit is voor honden zelfs het allerbeste, en heel natuurlijk. Een ‘beleefde’ hond zal áltijd de ruimte van een ander respecteren, zeker als het een onbekende is.
Kan jouw hond dit niet of niet goed? Dan heeft hij de vaardigheden niet goed aangeleerd of verloren op een bepaald moment. Niet getreurd, hij kan ze meestal terugvinden met wat hulp! Hierbij kan ik je helpen in privélessen of met sociale wandelingen (beide na deze crisis)! Zit je acuut met een probleem, dan kan een afspraak via telefoon of videobellen altijd.

Het is dus de uitgelezen kans om deze vaardigheid te oefenen op straat. En dan bedoel ik niet dat je er 3 keer per dag een uur op uit moet trekken om dit te gaan oefenen. Gewoon, bij de normale wandeling. Je weet immers dat mensen toch de afstand moeten houden, dus zouden er geen ongewenste toenaderingen moeten zijn (in het beste geval).

Richt je op het samen zijn, niet doen

Natuurlijk heeft je hond wat te doen nodig. Maar het in de gaten houden van de kinderen, zich afvragen wanneer zijn mens nou eens het normale ritme weer oppakt, misschien zelfs een zieke in huis met alle gevolgen van dien, al deze dingen zijn dus al vermoeiend. Net als dat mensen elkaar nu nodig hebben, hebben honden dat ook. Dus probeer ook echt regelmatig op de bank te gaan zitten met een boek of filmpje, en nodig je hond uit om er ook bij te komen (als hij er niet al op ligt). Deze manier van samen is extreem waardevol voor je hond (en stiekem ook heel erg voor jou).

Blijf je hond ook observeren tijdens de andere uren van de dag. Merk je dat hij weinig slaapt (14 uur per dag is normaal, en een hond slaapt niet de hele nacht door meestal), dat hij wat chagrijnig is, of juist hyper? Dan heeft hij meer rust nodig.

Wil je dan toch wat extra’s doen? Zet zijn neus aan het werk! Volg de tips die we geven op facebook.

Merk je dat je hond het moeilijk heeft met alle veranderingen, is hij snauwerig naar de kinderen, of valt je iets anders op? Het is mogelijk om een telefonisch consult te boeken! Dit kan voor kleine maar ook grotere vragen. Binnen de mogelijkheden die we nu hebben, zal ik je zo goed mogelijk helpen.