Zijn wij een vitaal beroep???
De coronamaatregelen treffen ons allemaal. Wij als hondenprofessionals mogen van het RIVM niet in groepjes werken. Je zou zeggen: dan doe je privélessen, of wacht je even met je activiteiten. Maar wat is de impact? Die is namelijk groter dan je denkt!
Pups
In een tijd dat zelfs ik gebeld word of ik puppy’s heb, hebben we eigenlijk te maken met een ‘puppy-boom’. Deze mensen gaan vervolgens bijna allemaal op zoek naar een puppycursus. Het is van belang voor de pups dat deze in (kleine!) groepjes gegeven wordt, zowel voor de honden als voor de mensen. Voor de pups is het noodzakelijk om op een veilige en gecontroleerde manier met andere honden in contact te komen tijdens de cursus. In een privécursus kun je een deel van het lesmateriaal geven, maar dan wordt de cursus onbetaalbaar en een bedrijf moet enigszins draaiende gehouden worden. We willen in deze tijd best concessies doen, maar mijn punt is dat het eigenlijk helemaal niet nodig is! Lees maar eens!
Hoe geven wij bij B-Dog puppycursus? We zijn altijd in de buitenlucht en houden (corona of niet) altijd minimaal een paar meter afstand van elkaar, zo niet 5-10 meter. We willen namelijk dat de pups rustig leren zijn, en dat kan vaak alleen met genoeg afstand. Wanneer de pups eraan toe zijn om elkaar wat beter te leren kennen, hebben we 2x een 3-meterlijn om afstand te houden tussen de mensen.
Pups hebben een goede start nodig. Zo leren ze bij ons sociale vaardigheden, omgaan met nieuwe situaties. Mensen leren hun hond goed te begrijpen en te leren kennen. Deze dingen zijn hard nodig om later een stabiele volwassen hond te hebben die begrepen wordt door zijn mensen. Dit voorkomt (ernstige) gedragsproblemen!
Herplaatsers en asielhonden
De asiels zijn inmiddels bijna leeg, nog nooit waren zo veel mensen geïnteresseerd in het adopteren van een herplaatser. Fantastisch natuurlijk (mits er nagedacht is over de tijd ná corona), maar juist ook deze honden en mensen hebben begeleiding nodig. Dit gaat vaak in de vorm van privéles, maar zeker ook door bijvoorbeeld sociale wandelingen (maximaal 4 honden) en neuswerk (wederom maximaal 4 honden). Ook weer allemaal in de buitenlucht en met behoorlijke afstand van elkaar. We werken niet voor niets met walkie talkies!
Juist herplaatsers (asiel of anders) hebben vaak een rugzakje. Goede begeleiding in de beginfase is essentieel voor het succes van zo’n (her)plaatsing. Zoals mijn collega Silvia van Hondneuzen treffend zei: “We voorkomen veel huidig en toekomstig leed. Bijtincidenten, honden die gedumpt of mishandeld worden, en nog zoveel ander (ook menselijk) leed.”
Wij bieden handvatten om deze honden in goede balans met mensen te laten samenleven. Daar wordt niet alleen iedereen gelukkiger van, maar voorkomen we dat deze honden verkeerd begrepen worden (met alle gevolgen van dien), binnen no-time weer in het herplaatsingscircuit terechtkomen, of erger: ingeslapen worden.
Vanuit dat oogpunt is het echt van levensbelang dat we weer mogen lesgeven. We leven nou eenmaal met veel mensen op een klein stukje aarde, en met een behoorlijk aantal honden. We hebben de laatste jaren grote stappen gemaakt in het verbeteren van levenskwaliteit van honden, door moderne inzichten over hondengedrag. Daardoor voorkomen we ook veel incidenten. Laat dit niet de corona-generatie worden voor honden!! Een maand op pauze is te doen, maar hondenlevens en -gedrag kunnen niet op ‘pauze’ gezet worden! Al helemaal niet de ontwikkeling van pups!!
Ben je het ermee eens dat we door moeten kunnen? Deel dan dit bericht!
(Ik weet dat er hondenscholen zijn die gewoon lesgeven. Echter is dit echt niet toegestaan, ook niet in de buitenlucht.)