Skip to main content

Wil je meer te weten komen over het hondengebit? Lees dan nu verder!

Puppy’s halen in de beginstadia van hun leven de voedingsstoffen bij de moeder, hier hebben ze nog geen tanden voor nodig, de melktanden komen dan ook pas door rond de 3-4 weken oud. Houdt er rekening mee dat kleinere rassen hier langer over kunnen doen. Voor deze tijd, konden zij melk drinken en spelen zonder elkaar pijn te doen. Wanneer de eerste tandjes doorkomen, zullen ze aangemoedigd worden om iets wat vaster eten te nuttigen. Onderling, met een groter nestje zullen de pups ook merken dat hun tandjes een ander pijn kunnen doen. Zo leren ze de bijt-rem, wat betekent dat ze weten tot hoever ze kunnen gaan zonder dat het een ander pijn gaat doet. Dit proces aanleren duurt zeker tot ze ongeveer 8-12 weken oud zijn. In deze fase leren ze ook zelf reddend te zijn. Deze fase is essentieel voor hun ontwikkeling. Echter worden de meeste pups al te vroeg uit het nest gehaald en bij hun volgende thuis geplaatst. Hierdoor hebben veel pups (en mensen) veel frustraties met betrekking tot het kauwen en bijten in verschillende objecten die hier eigenlijk niet voor bedoeld zijn. De nieuwe tandjes komen ook nog eens rond deze belangrijke periode. 

Maar wat als de nieuwe tanden niet goed kunnen doorkomen? Bij sommige rassen komt dit vaker voor dan bij anderen. 

Dubbele tanden

Tijdens het wisselen van het melkgebit naar het volwassen gebit is het zo dat de volwassen tanden de melktanden eruit duwen en de wortels van het melkgebit hierdoor oplossen. Soms kan het zijn dat de volwassen tanden niet genoeg druk uitvoeren waardoor een melktand kan blijven zitten. De volwassen tanden zullen hierdoor niet voldoende ruimte hebben en scheef gaan groeien. Het risico van een afwijkend stand van het gebit is een grotere kans op vorming van tandplak en tandsteen. Maar ook beschadigingen in de bek. Tanden kunnen dusdanig scheef groeien dat deze drukken in het tandvlees en/of het tandvlees rondom de tanden zo irriteren dat deze ontstoken kan raken. Door het discomfort en pijn in de bek kan het weer lijden tot eetproblemen. De beste manier om dit te voorkomen is door het wisselen van het gebit van je puppy goed in de gaten te houden. Wanneer je merkt dat het gebit niet goed doorkomt om de melktanden van je puppy niet tijdig uitvallen, is het slim om naar de dierenarts te gaan voor advies. Het kan zijn dat de melktanden eruit gehaald moeten worden. 

Malocclusie

Malocclusie is een ander woord voor het gebrek aan tandcontact: verkeerd uitgelijnde tanden. Het komt bijvoorbeeld veel voor bij brachycephale (kortsnuitige) honden. Honden hebben gewoonlijk een schaargebit. Dit betekend dat wanneer de bek gesloten is, dat de tanden en kiezen net achter samenkomen zoals de bladen van een schaar. Honden met een onderbeet hebben vaak dat de onderste tanden uitsteken naar voren, waardoor deze te zien zijn met een gesloten bek, het meest voorkomend bij honden met een onderbeet. 

Zolang dit geen invloed heeft op het kauwen en eten van vast voedsel, is het niet nodig om hier iets aan te doen. Echter wanneer dit een negatief impact heeft op het leven van de hond zal dit chirurgisch verholpen moeten worden. Malocclusie kan ontzettend oncomfortabel en uiterst pijnlijk zijn.

Speelgoed

Een hond gebruikt zijn of haar tanden natuurlijk hun hele leven, van het oplossen van puzzels en het spelen met speelgoed, het onderzoeken van objecten tot het genieten van een lekkere maaltijd. De bek van een hond is een belangrijk onderdeel van hoe ze de wereld verkennen. Omdat de bek van een hond zo multifunctioneel is, kan een beschadigde tand een enorm impact hebben op hun gezondheid en alledaagse leven. Het is daarom ook niet verrassend dat het belangrijk is wat in de bek van je hond gaat, niet alle speelgoed is geschikt voor iedere hond. Alhoewel misschien de Labrador van de buurman het ontzettend goed doet met een bepaald speeltje, kan het zeker zijn dat dit speeltje niet geschikt is voor jouw Chihuahua.

Sommige snacks en speeltjes zijn gewoon niet geschikt voor de meeste honden doordat ze te hard zijn, of te snel versplinteren. Maar ze kunnen ook zeker te groot of te klein zijn voor je hond. 

Een van het meest populaire kauwspeelgoed is ook een van de meest voorkomende boosdoener bij de dierenarts. Van afgebroken en loszittende tanden, tot splinters in het tandvlees, tong en/of maag. Ook al zal hard speelgoed langer meegaan dan zacht speelgoed, ik ga zelf altijd uit van één regel: Kauwspeelgoed mag nooit harder zijn dan de tanden van je hond. 

Omdat er zo ontzettend veel op de markt zijn, is het soms lastig om de juiste uit te kiezen. 

(Kauw)speelgoed moet over het algemeen klein en licht genoeg moeten zijn om mee te kunnen sjouwen en niet vast moeten komen te zitten in de bek, maar groot genoeg om zich er niet in te verslikken of te stikken. Alhoewel de zoektocht misschien even kan duren, een blije én veilige hond is het altijd waard!

Tandplak

Wanneer er etensresten aan de tanden blijven hangen, zijn dit de perfecte plekjes voor bacteriën om in te groeien. De tanden kunnen er wat gelig uit gaan zien, en wat plakkerig worden. Dit is het begin van tandplak. Hoe ontstaat tandplak en wat doen brokken en KVV met de tanden van onze honden? Wanneer je deze vraag stelt aan de meeste mensen zullen ze zeggen dat honden meer tandplak zullen krijgen van een rauw dieet doordat brokken harder zijn en deze tandplak kunnen voorkomen tijdens het kauwen. Echter, doordat honden moeten kauwen op brokken, kunnen ze sneller tandplak krijgen doordat er zetmeel zit. Zetmeel is een van de grootste boosdoeners als het om tandplak gaat. Met vers vlees hoeft er niet zo intensief gekauwd worden waardoor zetmeel minder kans heeft om zich vast te hechten. Ook zit er veel minder, tot geen zetmeel in KVV vergeleken met brokken. 

Kauwen is natuurlijk erg belangrijk voor honden, niet alleen voor de mentale gezondheid maar ook zeker fysiek. Als je de mentale stimulatie even achterwege laat, is kauwen ontzettend belangrijk voor de tanden, ongeacht of je brokken of vers voert. Ja, vers voeren kan helpen tandplak te voorkomen maar dat houdt niet weg dat je een hond geen botten meer hoeft te geven voor de tanden. Kauwmateriaal kan net het extra duwtje in de rug zijn om tandplak en tandsteen te voorkomen. 

Wanneer tandplak niet wordt behandeld, kan er tandsteen ontstaan. Dit uit zich in een vieze geur en bruine vlekken op de tanden. Tandsteen zelf is best onschuldig, echter kan dit zorgen voor nog grotere problemen voor het gebit. Het is een broedplaats voor bacteriën. Dit is niet alleen oncomfortabel maar kan zeker ook ontzettend veel pijn veroorzaken. Helaas moet tandsteen door een dierenarts onder narcose verwijderd worden. Voorkoming is dus altijd beter dan genezing.

Weet je niet helemaal zeker of je hond wel of geen tandplak of tandsteen heeft? Of wil je er zeker van zijn dat het gebit en de tandvlees rondom gezond is? Tijdens de maand van het gebit, kun je bij veel dierenartspraktijken in februari jaarlijks het gebit van je hond gratis laten checken!

Lindy | B-Dog