In een van de theorielessen eindigen we bij het ontspannen van honden. 3 manieren van ontspannen worden genoemd:
- Slapen/rusten
- Kauwen
- Snuffelen
- Slapen/rusten
Net als kinderen hebben puppy’s meer slaap en rust nodig dan volwassen honden. Zij zijn nog volop in ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal.
Fysiek
Wanneer een puppy fysiek overbelast wordt (zoals door te lang te lopen met hem) dan kan het zijn dat zijn lichaam niet voldoende kan herstellen met de gewone rust. De balans tussen rust en beweging is dan weg. Ook zit het puppylichaam nog anders in elkaar dan het volwassen lichaam, waardoor permanente schade kan ontstaan. Sommige problemen ontstaan in de puppytijd bij overbelasting en komen pas naar boven als de hond al lang en breed volwassen is. Neem dit dus uiterst serieus!
Het is van belang om ogenschijnlijk kleine problemen in de puppytijd serieus te nemen, omdat het zonder behandeling (soms is dat alleen meer rust bieden) chronisch kan worden.
Mentaal
De hersenen van een pup zijn niet klaar met ontwikkelen als je hond bij je komt. Maar eigenlijk zijn de hersenen van je hond altijd in ontwikkeling, alleen gaat die ontwikkeling bij een pup veel sneller.
Je pup heeft dus veel slaap nodig. Maar hoeveel is veel?
18-20 uur per etmaal!
Honden zijn polyfasisiche slapers. Dat betekent dat ze meerdere keren in een etmaal slapen, niet zoals wij de hele nacht door en overdag wakker. Aangezien puppy’s makkelijk over te halen zijn tot activiteit, is het van belang in de puppytijd je leven aan te passen, eigenlijk net zoals je met baby’s moet doen. Zorg voor voldoende plekken om te slapen, maak indien nodig een deel van de kamer afsluitbaar met losse hekjes of een kinderhekje. Zo kan je hond je wel zien, maar kan hij wel makkelijker zijn rust pakken op bepaalde momenten. Je hond opsluiten in een bench raad ik ten strengste af.
Van die 4-6 wakkere uren, zijn puppy’s steeds ongeveer 1 uur achter elkaar wakker op een gewone dag. Maak je daar (veel) meer van, dan kan je een langer herstel verwachten. Dat wil zeggen dat je de dagen erna (net als met de puppyles) net wat meer rust moet inbouwen.
Tijdens de slaap verwerken puppy’s (en volwassen honden) de indrukken en prikkels die ze hebben gehad. Dit is van belang voor een goede ontwikkeling, net als bij mensen. Hun herinneringen slaan ze dan voor de lange termijn op. Zonder deze rust en slaap, kan een dier ‘vol’ raken, en dus niet meer goed leren. Wederom niet zo anders dan bij mensen! Puppy’s worden dan vaak erg druk en bijterig.
Kauwen
Een hond met een bot. Het is een plaatje of symbool wat typisch is als je denkt aan honden. Waarom is dit zo belangrijk voor een hond?
De verre voorouders van onze huishonden waren jagers. Zij zochten in hun wakkere uren naar sporen van prooien. Ze konden meerder sporen per dag onderzoeken, maar alleen soms werd ook overgegaan in jacht. Die jacht vergt erg veel van het dier. Zo is er een hoop spanning die gepaard gaat met jagen. Stresshormoon adrenaline schiet omhoog! De natuur heeft een mooi middel om de (stress)balans weer terug te brengen na zo’n jachtpartij:
Na het eten van de weke delen (spier, darm), kauwen de dieren nog urenlang op de botten van de prooi. Dit proces zorgt voor een directe afname van stresshormonen in het lichaam. Onderzoek wijst uit dat dit ook zo werkt voor mensen, het is ook niet ongebruikelijk dat mensen in een stressvolle situatie of periode meer kauwgom kauwen of stevige dingen eten.
Heb je een sterke kauwer? Dan zijn er tal van oplossingen op de markt:
- Nylon botten, verschillende merken en kwaliteiten
- Koffieboom botten, deze zijn erg stevig en de vezels schijnen goed te zijn voor de darmen (nee, hier zit geen cafeïne in!)
- Kong Extreme-lijn (let op dat je geen producten koopt die erg stuiteren of rollen)
- Echte botten met wat vlees eraan, liefst geen ‘dragende delen’ van het dier (altijd rauw, altijd onder toezicht en niet teveel tegelijk!). Denk aan een schouderblad, rib.
Waar moet je voor oppassen?
- Het laatste stukje van elk soort kauwbot. Dit kan ingeslikt worden en dwars komen te zitten. Er zijn wat soorten die veilig zijn, maar neem het zekere voor het onzekere!
- Gekookte botten. Deze splinteren en kunnen de darmen perforeren!
- Botten van het varken. Varkensvlees is geen geschikt voedsel voor honden.
- Mergpijpjes. Er zijn al veel honden geweest die hem om de onderkaak gekregen hebben of zelfs in zijn geheel hebben ingeslikt. Vaak zijn die uit de dierenwinkel ook nog gevuld met rotzooi.
- Gewei of andere zeer harde kauwmaterialen. Deze kunnen zelfs voor kapotte/afgebroken tanden en kiezen zorgen. Ik raad ze niet aan. Er zijn altijd uitzonderingen dat het goed gaat.
- Te klein speelgoed/kauwmateriaal. Een te klein object nodigt uit om in te slikken, met alle gevolgen van dien. Dus let op als je pup zijn speelgoed ontgroeit!
- Ballen en andere stoffen kunnen microscopisch scherp zijn. Daardoor schuren zij eigenlijk de tanden. Deze slijtage is niet meer terug te draaien.
- Onthou: er bestaat geen onverwoestbaar speelgoed!
- En een laatste belangrijke: observeer je hond bij het kauwen, hij moet er rustiger van worden. Soms geeft kauwmateriaal (of gevuld speelgoed!) meer frustratie dan ontspanning! Haal het dan weg en probeer iets te vinden wat beter bij de behoeftes van je hond past.