Mensen die ik op straat zie lopen met hun hond, gebruiken vaak de riem als besturing van de hond. Ik besef steeds meer hoe lastig dit moet zijn voor de hond. Ik zie ook duidelijke stress-signalen van honden nadat ze zijn ‘gestuurd’ met de riem (helemaal als hier een slipketting, halti, of ander trainingsattribuut aan vast zit). Gapen, tongelen (tong naar voren uit de mond steken), met de ogen knipperen, zelfs uitschudden. De hond is gewoon hond aan het zijn, kijkt eens ergens naar of snuffelt aan iets en is afgeleid, volledig normaal gedrag voor een hond. Totaal onverwacht komt daar die ‘stuurbeweging’ van de mens. In essentie een ‘aansturing’ die van weinig begrip voor het dier getuigt, en potentieel nog een fysiek beschadigende handeling ook! Denk je nou: “Oei, dat doe ik ook!”? Wil je iets anders proberen? Lees verder!
We hebben dit (onszelf) zo aangeleerd, maar waarom? Er zijn allerlei trainingstechnieken en -stromingen te noemen, maar in de basis heeft het te maken met controledrang. Wij mensen zijn nou eenmaal erg graag ‘in control’. Maar als je gaat kijken naar de relatie die je wil hebben met je hond, noemen de meeste mensen toch ‘liefde’, ‘respect voor elkaar’, ‘familielid’. Kunnen we dat dan niet anders aanpakken?
Ja! Probeer het tuig (ja, dat is echt beter) en de lijn alleen als een veiligheid te zien voor je hond. Zodat hij niet kan weglopen of zichzelf in gevaar brengen.
Honden zijn meesters in het oppakken van verborgen aanwijzingen in onze lichaamstaal. We kunnen deze kwaliteit ook gebruiken als we hem willen ‘aansturen’. Ga eens kijken voor jezelf hoe je een week lang je hond zonder te sturen op de lijn kan begeleiden. Probeer het eens uit! Beeld je in dat die mogelijkheid er niet is, en probeer nieuwe wegen te bewandelen in de niet-lijn-communicatie 🙂
Tips:
- Je zult soms met de hond aan het einde van de lijn staan. Heb geduld en wacht gewoon even.
- Als de situatie gevaarlijk zou kunnen worden, lok hem dan mee. Hier breekt nood wet, veiligheid gaat voor alles. Maar bedenk ook hoe je deze situatie had kunnen voorkomen!
- Als je met je hand een beweging maakt van de hond naar waar je heen wil, kun je nog wel eens verbaasd zijn over de reactie van je hond.
- Stap af van de route de je bedacht had te lopen. Als de hond het nodig heeft om langer te snuffelen of rond te kijken, kan je minder ver lopen wanneer je op een bepaalde tijd thuis moet zijn. Bedenk dat voor de hond het net zo intensief is, alleen minder lichamelijk intensief. Juist dit soort vermoeidheid geeft een diepe rust na het wandelen.