Inzicht en aannames die het leven met honden moeilijker kunnen maken

Deze maand gaan we het vooral hebben over bepaalde gedragingen van honden.  Gedragingen die de meeste mensen interpreteren als iets anders dan wat de hond daadwerkelijk bedoeld of nodig heeft. Een jonge hond leert ontzettend snel om een poot te geven of een ‘hand shake’; waarom is dit een van de eerste ‘commando’s’ die een hond leert? Maar ook zeker over bepaalde termen en labels. Mensen noemen een hond die gromt ‘agressief’ en een hond die rijdt ‘dominant’. Gedrag komt en gaat en is de manier van communiceren van de hond.

Schuld

Oei wat zijn er veel video’s op het internet waarbij mensen hun huis inlopen en de hond ‘schuldig’ in een hoekje hangt. Rondom de hond liggen de kussens en tijdschriften in stukken. ‘Oh wat schattig’ of ‘Hij probeert onschuldig te kijken!’. 

Veel honden lijden aan bijvoorbeeld: een vorm van verlatingsangst. Dit kan zich uiten in het vernielen van bijvoorbeeld de kussens of de deur. De mensen komen binnen, vinden het of grappig of worden erg boos. De hond schrikt en probeert de situatie te sussen. De eerstvolgende keer dat de hond weer in deze situatie zit en de mensen thuis komen, zit de hond al in een hoekje alle mogelijke kalmerende signalen te laten zien. Alsof het enorm spannend vinden van alleen thuis zijn al niet erg genoeg is, worden de mensen ook nog eens boos. De kalmerende signalen worden geïnterpreteerd als een hond die spijt heeft. 

Honden communiceren nou eenmaal veel via lichaamstaal. Met behulp van specifieke signalen sturen ze ons duidelijke berichten, alleen om uiteindelijk verbaasd te zijn dat wij deze niet begrijpen. Een hond die in een hoekje zit en zijn oogwit laat zien, poot heft en weg kijkt voelt zich niet schuldig. Hij probeert je te vertellen dat je moet kalmeren.

Oppakken van honden

Honden zijn er natuurlijk in allerlei formaten, maar een ding is zeker. Ze zijn ook allemaal ‘klein’ geweest. Al is een Deense dog met 6 maanden misschien niet meer te tillen. Grote kans is dus dat na een bepaalde leeftijd je een grote hond niet meer zo snel op zult tillen. De puppytijd is het een ander verhaal. Natuurlijk kun je nerveus worden wanneer je een pup hebt, of een kleine formaat hond en er komt een overenthousiaste Herder op jullie afgerend. Je eerste instinct kan zijn om je hond meteen op te tillen. Prima! Je angst kan zeker reëel zijn, vooral als er een gigantisch verschil in gewicht is. Veel mensen laten hun honden los lopen, waardoor een situatie waarin je onzeker bent voor kan komen. Maar het is wél belangrijk als dit steeds voor komt op een bepaalde locatie, andere plekjes te bezoeken zodat je hond niet te vaak in dit soort situaties terecht komt. Iedere keer je hond oppakken wanneer er een hond aan komt rennen, is natuurlijk niet mogelijk als je hond dadelijk meer weegt dan jouzelf. Maar ook honden die klein blijven moeten de kans krijgen om zichzelf te zijn en zelfvertrouwen te krijgen rondom andere honden. 

Dat je je hond kunt optillen is natuurlijk geen vrijbrief om je hond overal mee naartoe te nemen. Je kunt hierdoor te makkelijk over zijn grenzen gaan. Stel je hond vind een geluid spannend maar je ziet de spanning niet opbouwen doordat je hem vast hebt. Hij heeft geen mogelijkheid om zichzelf uit de situatie te halen en er is een kans dat je regelrecht op het geluid afloopt. Dit kan voor onnodige stress en angst zorgen.

Kwispelen

Het is opvallend hoeveel mensen een hond zien staan die zich ongemakkelijk voelt met een andere hond of situatie en zeggen: “Het is oké, hij kwispelt!”. Een kwispelende staart is een teken dat een hond interactie heeft met zijn omgeving. Dit kan zowel een positieve, negatieve als neutrale interactie zijn. 

Honden kwispelen om een aantal emoties en gevoelens te uiten zoals angst, spanning, opwinding of wanneer zij zich bedreigd voelen. 

De hond gebruikt uiteindelijk heel zijn lichaam en blik om aan te duiden hoe hij zich voelt en wat hij nodig heeft in een situatie. Het is aan het dier of de persoon tegenover de hond om te interpreteren wat de hond bedoeld. 

Blaffen

Oh jee, de hond is weer aan het blaffen. Wat ontzettend irritant! Maar wacht eens, wanneer wij het ergens niet mee eens zijn, niet lekker in onze vel zitten of juist even willen praten gebruiken wij onze stem ook. Alleen, wij kunnen naar elkaar toe onze woorden en/of handen gebruiken. Vooral in mijn wijk hoor ik vaak eerst een hond blaffen waarna de hond wordt afgeblaft door de eigenaar. Maar waarom blafte de hond op dat moment? De hond blijft blaffen omdat de reden niet wordt aangepakt, maar de hond zelf. Er kan een onderliggende aandoening zijn zoals pijn of discomfort. Laat je hond nakijken bij de dierenarts. Als er geen medische aandoening blijkt te zijn, is het slim om contact op te nemen met een hondengedragskundige. Samen kunnen wij achterhalen wat de oorzaak is, zodat jij en je hond weer rust krijgt.

Aaien

Ik heb enkele jaren terug toen mijn hond een pup was veel last gehad van een moeder met een pasgeboren dochter die wel eens met de kinderwagen buiten liep. Meerdere malen aangegeven dat mijn hond niet geaaid wilde worden. Hij was voor mij ook duidelijk ongemakkelijk. Maar hij was zo ‘schattig en pluizig’, iedere keer dat wij haar tegen kwamen wilde ze hem weer aaien. Toen wilde ik duidelijk maken dat ik er niet van gediend was: ik heb mijn hand in de kinderwagen gehangen. Daar was mevrouw niet van gediend, totdat ze na ging denken dat ze hetzelfde deed. Toen begreep ze het pas. Hierna heeft ze nooit meer geaaid zonder toestemming van zowel mij, als mijn hond. 

Stel, er komt een hond naar je toe. Een van je eerste instincten is om de hond te aaien. Je stapt dichter bij de hond, maar de hond stapt achteruit of bevriest. Neem je dan weer afstand of steek je nu je hand uit? 

Behalve dat honden niet aangeraakt willen worden zonder toestemming, is het iets wat wij zelf ook niet fijn vinden. Ze laten het duidelijk weten door middel van hun lichaamstaal, ook al kan niet iedereen deze even goed interpreteren. Sommige honden komen alleen naar je toe om te snuffelen, niet om aangeraakt te worden. 

Wanneer je twijfelt, gebruik de 5 seconde regel. Aai de hond voorzichtig en rustig, bijvoorbeeld zijn flank en stop na 5 seconden. Wacht een paar seconden en kijk wat de hond doet. Zoeken ze toenadering door bijvoorbeeld met hun neus te duwen? Herhaal en aai dan weer 5 seconden. Loopt de hond weg? Dan hebben ze op dit moment geen behoefte aan fysiek contact.

Heb je een fantastische relatie met je hond, blijf ook dan in goed overleg met je hond. De ene dag kan je hond urenlang met je knuffelen en is er niets aan de hand. De andere dag is het humeur van je hond misschien wat minder waardoor 5 minuten op een dag misschien al genoeg is. Het fijne aan een knuffelmoment is natuurlijk contact met je hond en de serotonine aanmaak. Maar ook zeker leer je het lichaam van je hond kennen en kun je zo erachter komen als hij ergens last van heeft. Vind hij het normaal heerlijk om achter zijn oor gekriebeld te worden, maar nu wil hij dat je er écht af blijft? Misschien heeft hij last van zijn oor en is het tijd voor de dierenarts!

Instagram
Call Now Button